There was an error in this gadget

Thursday, 29 September 2011

jenuh makan 10 hari nie...

semakin hari semakin bertambah berat badan nie..
angan-angan saja nak turunkan berat badan masa duk rumah sewa..
tapi malangnya banyak sangat halangan nya dalam kuruskan badan..
adoiiii..macamanalah nak turunkan berat badan nie...
berat nak turun bukan men tapi kalau nek senanglah pulak...
x lama lagi gemuklah..x mau gemuk cukuplah sekarang nie pun dah cubby...
beza berbenorlah masa zaman sekolah dulu-dulu..kurus ja masa tue..
kan best kalau berat badan macam dulu-dulu...
tak payah gaduh nak bagi kurus ka pa ka...
la nie adoiii x tau nak habaq macamana...
sampai kawan-kawan sekolah dulu-dulu pun dah x kenal..
biar betul sampai ketara macam tue sekali...
tambah pulak selama 10 hari nie, makan percuma ja..
sehari tiga kali mau x bertambah tambah...
pagi,tengah hari dengan petang sekali....belajar x banyak mna pun makan yang banyak...
heee ...
dah orang nak bagi makan free terima ja lah..tapi syarat kena hadiri seminar 10 harilah..
kalau tidak x da lah free2 nie, :))
dah makan sehari tiga kali,ada pulak kenduri rumah kawan..
ha memang kerja makan lah..kawan cakap bila ada time makan x  larat pulak nak makan..
bila x da makanan,makan ikan sardin ja...haaaaa..
rezeki jangan ditolak...makan lah sepuas2nya 10 hari nie..
lepas tue diet lah semula...diet lah sangat...

beginilah keadaannya bila nak kuruskan badan...
macamana nak kurus kan..nak kurus ja laparlah,sakit perut lah...
kuatkan semangat...kurungkan makan lepas nie...
heee :))

Monday, 15 August 2011

sedihnya hati!

Salam dan selamat pagi..
jam kini menunjukkan pukul 2.17 pagi..
waktu sebegini sudah lewat bagi setengah orang..
tapi bagi diriku yang bergelar pelajar, masa ini tidak lewat..
masa sebeginilah yang digunakan dalam menyiapkan segala tugasan, dan studystudy..
dah biasa tidur dalam pukul 4-5 pagi, jadi ia amat sukar untuk diriku melelapkan mata..
tambahan mendengar lagu yang berkumandang di radio, 
mata kini menjadi semakin segar dan segar..
tambahan lagu-lagu diputarkan kebanyakan lagu raya..
padahal baru 16 hari umat islam menyambut bulan ramadhan tetapi lagu raya sudah berkumandang di sekitar radio..terasa sungguh sedih tatkala mendengar lagu raya..
tiba sahaja hati ini berasa sayu dan sayu mengenangkan nasib yang kini berada di perantaraan..
sudah 16 hari berposa tetapi diri ini tidak berpeluang untuk berbuka posa di kampung halaman..
betapa sedihnya hati ini..teringin sekali berbuka posa di kampung tetapi tidak berkesempatan..
dengan cutinya tidak ada..memang tak berbaloi untuk pulang ke kampung selama dua hari..
jadi hati ini meronta-ronta untuk pulang ke kampung..
sungguh sedih apabila berjauhan dari family..rasa terseksa apabila lama tidak pulang ke kampung..
rindu ini membuak2 untuk berjumpa keluarga tercinta di sana..
tambahan mak, ayah, adik serta njang..
sabarlah hati minggu depan masa yang dinanti-nanti untuk pulang ke kampung..
dapat berposa selama lima hari sahaja di kampung setelah itu umat islam 
akan memyambut syawal..
cuti lebih kurang seminggu sahaja raya ke-4 harus bertolak balik ke alor star,:'(
sedihnya hanya seminggu sahaja bercuti..rasa hati ini tidak puas tatkala 
berada di kampung halaman..
tetapi apa-apa pun bersyukur dapat jugak pulang ke kampung walaupun
 hanya sekejap sahaja cutinya..
tidak sabar rasanya untuk menanti tibanya hari jumaat pada miggu hadapan..
balik kampung balik kampung...:)

kampungku!:)


Perjalanan jauh tak ku rasa
Kerna hati ku melonjak sama
Ingin berjumpa sanak saudara
Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba
Langit nan tinggi bertambah birunya
Deru angin turut sama berlagu
Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )
Hati girang
Ho ho... Balik kampung (3X)
Hati girang


Terbayang wajah-wajah yang ku sayang
Satu-satu tersemat di kalbu
Pasti terubat rindu di hati
Menyambut kepulangan ku nanti

Wednesday, 27 July 2011

Hoorayyy,hati sungguh gembira

malam masih muda, jadi x terasa hati untuk memejamkan mata..
terasa sungguh gembira...sebabnya??
esok nak balik kampung...balik kampung....hoooo..
bukan senang nak balik kampung..
nak kata kampung jauh x lah jauhnya, still di dalam negeri kedah..
boleh dikatakan 3jam jugaklah kalau balik nek bas..
kalau nek motor dalam 2 jam dah sampai, ha mau tau lah..bawa motor kalah mat-mat rempit di luar sana tue..
heeee, percaya ka??x da lah, x beranilah nak bawa motor laju-laju..
yang penting biar lambat asal selamat..x gitu ka??
ingat pepatah nie masa nak bawa motor k!jadi x lah terasa hati nak bawa motor laju-laju..
lagi satu ingatlah orang yang tersayang! orang tersayang?? haaa mesti ingat bf or gf kan??
yang tue pun ia lah jugak, tapi yang paling sayangkan kita semestilah mak ayah kita kan..
so beringat-ingatlah semasa menunggang motorsikal..
tambahan bagi perempuan yang bawa motor sorang-sorang,bahaya tau!
kotlah tayar motor pancit ka pa ka camana nak buat kan,
kalau ada peneman x lah takut sangat..tue sebab sampai sekarang saya x berani balik kampung nek motor sorang-sorang...dah lah jauh tambahan jalan pun x berapa nak fasih...
silap hari bulan x sampai kulim sampai ke tempat len pulak..
cukup-cukuplah sekali sahaja sesat ke tempat len..
tidak sepatutnya naik motor dalam 2 jam lebih dah sampai tapi nie duk atas motor sampai 5 jam..
nasiblah masa tue motor x jadi pa-pa kalau tidak mau teriak x berlagu lah,huaaa..
x mau-mau takut dah nak ingat-ingat balik kejadian tue terjadi masa semester 2..
tue sebab saya amik keputusan untuk balik kampung esok dengan nek bas sahaja..
senang, x lah nak risau kan..
x sabarnya wahai hati, nak tunggu habis kelas dalam pukul tiga tue..
cuti kali nie sat ja x cuti panjang masa hari tue, cuti dalam 4 hari aja..
ok lah tue boleh lah lepaskan rindu yang mendalam nie kat family di sana..
rindu sangat-sangat kat adik yang comel tue, dengan mak ayah..
boleh lah pergi melawat akak ipar nanti..
rindu aishhh kat kak sorang nie, tidak dulu praktikal asyik dengan akak ja..
pergi mana-mana pun dengan akak ja...la nie dah duk jauh-jauh..
rindu kat akak...akak x cihat sejak disahkan mengandung..
biasalah pembawa budak tambahan lagi anak first pulak..
tahun depan dapat anak nakan pulak, bestnya! best..
x sabar nak jumpa family kat sana...
haiiii x sabar betul nak tunggu pagi...:) cepatlah pagi...
memang gembira tak terkatalah..hoooraaayyyyyyy

lebih kurang beginilah senyumanku di pagi buta ini..
senyum sampai ke telinga..


Friday, 22 July 2011

ulat bulu naik daun!

Assalamualaikum semua,

Sudah lama rasanya tidak menjenguk blogger rintihan hati ini..
Terasa terlalu merindui mu wahai rintihan hatiku tetapi tidak berkesempatan untuk
menulis cerita yang terbaru..mana tidaknya,
asal nak menulis ja tentang diri ini pasti ada sahaja halangannya..
pastue tertutup lah idea yang bermain-main di ruangan minda ini..
nasiblah kau wahai rintihan hati ini..dah bersawang rasanya blogger ini,
rasanya sudah terlalu lama tidak mengupdate cerita yang terbaru..
hanya yang menemani mu di saban hari semestinya lah labah-labah..
nasiblah kau wahai rintihan hati.. :)
janganlah kau sedih,kini aku sudah kembali untuk menulis cerita ini..
hanya engkau sahaja tempat untuk meluahkan perasaan..kaulah orang pertama
yang tahu apa yang berlaku pada diriku…sebabnya aku terlalu sayangkan kau..
jika ada ja masalah kau lah orang yang pertama aku akan luahkan…
aku terlalu sedih sangat malam nie wahai rintihan hati..
entah apa yang menyebabkan kesedihan ini terjadi??aku pun x tau bagaimana untuk
ceritakan pada engkau…gara-gara seseorang lah yang menyebabkan aku sedih..
eeee benci gila, jahat betullah kalau ada sekarang nie memang rasa macam
nak penampar ja dua-tiga das, biar dia rasa bagaimana sakitnya hati
nie…baru dia tau macamana sakitnya hati ini dengan sedihnya
hanya orang yang mengalaminya sahaja yang tahu….
Ada pepatah mengatakan:ulat bulu dah naik daun???
Agak-agaknya apa dia di sebalik pepatah tersebut ya!
Masing-masing mempunyai tafsiran yang tersendiri..
Beginilah keadaannya apabila ulat bulu dah naik daun..
Gatal merenyam aja, huishhh rasa geram ja..
Sabarlah wahai hati…

 cantik kan ulat bulu nie..tapi bila kena seseorang mau tau lah
macamana rasa gatalnya..

 yang nie lagi lah cantik...siap berwarna warni lagi..
cantik pun wat apa, tapi x da pun orang yang ingin membelanya..
anda nak ka bela??mesti x mau kan!:)

comelnya montel pulak tue..
lain dari yang lain aja kan..

di sebalik tulisan ini ada unsur ayat yang tersurat..
fahamilah sendirilah ya..:))

Friday, 17 June 2011

ahhh tidak,dah x lama jer lagi!!!

Kenapalah mata nie susah sangat nak pejam…
dah larut malam nie, esok pagi nak bangun awal pulak..
nak kemas rumah, basuh baju, sidai baju pe lagi…
pergi kedai tiap2 pagi beli barang nak di masak untuk tngahhari..
rutin tiap2 pagi begitulah sehingga hujung bulan 6 nie..
1.7 dah balik alor star balik x tau bila plak nak balik snie balik..
mungkin sebab tue x dapat nak lelapkan mata..pkir macam2..rasa sedih pulak nak tinggal family kat cnie…tapi apakan daya..masih belajar lagi harus diteruskan perjuangan ini…tue lah cuti lelama lagi..jadi macam tue lah…
nak pisah gan mak ayah pun dah susah..
mesti teriak lagi pas nie nak berpisah plak dari aiman, mak gan ayah…:’(
Selama dua bulan nie cuti duk kat rumah..betapa gembiranya hati dapat meluangkan masa bersama family..walaupun tiap2 hari dengar mak berleter…tapi pa2 pun saya suka dengar mak berleter..kalau mak diam rasa x seronok ja duk dalam rumah nie..rasa sunyi ja…saya syaaang sangat2 kat mak gan ayah..mak ayah cmanalah adk nak pisah dengn mak gan ayah pas nie…adik x snggup nak tngalkan mak ayah…rasa sedih nak tinggal mak gan ayah…mesti adik akan jadi mcam mula2 pergi alor star tue..teriak x mau2 x bagi mak gan ayah balik…paklong gan maklong pun turut teriak tengok adik teriak kannn..malu dah besar2 duk teriak lagi…mesti lagi sekali adik kan teriak…
x bagi mak gan ayah balik cnie…


Dah x lama lagi nak masuk bulan 7…cepatnya masa tue berlalu..
Rasa sekejap ja tup tap tup tap dah habis masa 2 bulan bercuti..
Semakin dekat hari demi hari smakin sukar untuk melelapkan mata pada waktu malam..mesti ada ja pkir yang bukan2…tapi cena nak buat supaya dapat tidur tanpa pikir pe2….x boleh rasanya kalau sehari x pikir…rasa berat hati sangat nak tinggal mak gan ayah
 I love my mom,dad n sister…

x dapat nak berpisah dengan adik comel nie..

 akak akan sentiasa merindui mu selalu....

akak sayang adik sngt2 walaupun adik buas sngat....



Harus hadapinya sekali lagi.......:'(

Lagi sekali saya akan pergi untuk test jpj…
Aduhhhh bilalah boleh dapat lesen nie…
Mulanya kali pertama saya failed kat bukit..
Yang agak mengecewakan saya, kereta tue ter undur sedikt sahaja..
Apa lagi failed teruslah untuk bahagian a..
Tapi syukur bahagian b di jalan raya lulus..
Haiii tidak naya jgak encik jpj tue..dia x mau lepas saya untuk jalan raya..
Ckup2lah saya failed bahagian a sja kalau bahagian b x maulah..
Nak kena jumpa cik jpj tue lagi..
Haishhhhh dah lah gatal..ada patut suruh panggil abangggg..
Isyyy x kuasa nak panggil abangggg..pastue duk ugut pulak x panggil x mau bagi lulus…ada patut!!!! X patut kan…..
Pas tue orang kan ramai tuk test jpj lagi tapi da patut dia suruh saya bawak g jalan len..nie x patut betul..tapi boleh dikatakan saya agak keras kepala..ikut bahagian jalan raya yang cikgu duk ajar tue…hahahha padan muka cik…sowilah cik saya terbawa ikut jalan yang cikgu ajarlah…
J

Tapi alhamdullilah dia bagi jugak lulus..tapi nak kuar dari kereta tue smpat lagi tue mnta nom tel…enck2…awatlah gatalllll sangat..dah lah syaa takut kat laki..wat pulak mcm tue kat saya….nasib lah masa kat jalan raya,kereta x mampos langsung…tidak aduiii x tau lah pa yang jadi….
Tue sebab saya x mau failed bhagian b dah..
Agak fobia jugak untuk jmpa cik jpj hari ahad nie…takut akan kecewa lagi sekali..aduiii awatlah lemah sngat kt bahagian bukit nie..
Mungkin hari tue kena nombor paling awal mungkin x dan nak ready..
Boleh dikatakan semua perempuan failed kat bahagian bukit..
Bagi kaum adam memang lah senang kan kt bahagian bukit..
Tapi bagi kiteorang agak susah bagi bahagian bukit lah….
Ada setengah tue smpai dua kali turut2 tayar x smpai kat bahagian line berwarna kuning tue..ada setengah tue dah smpai line kuning tetapi dia tergonstain balik…ha yang tue sya lahhhhh…mau sedih jugaklah…
Ingatkan dah lulus tapi mcmamana ntahhh dia terundur balik apa lagi failed lah…cik jpj pun bagi chance sekali ja..bagilah dua kali..
Apa lah….
tapi sya x bersedia lagi untuk hari ahad nie..
Saya takut failed lagi tentu saya akan kecewa macam hari tue jugak…
Mau teriak jugak lah selama sehari tue..awatlah failed….tapi masa wat latihan ok ja x pula kereta tue undur belakang…mungkin bukan rezeki kannnnnn
Minta2 lah lulus hari ahad nie..saya dah x snggup nak jmpa cik jpj tue banyak2 kali…cukuplah dua kali sahajaa..minta2lah lulus untuk bahagian bukit….saya x mau sedih dah…cukup2lah sekali sahaja kecewa dalam test jpj nie…..

Monday, 6 June 2011

aduhhh sakitnya...:'(


aduhhhh x tertahan tatkala melihat darah....
:'(


tidak dapat digambarkan betapa sakitnyAjari ini..
masih terasa sakitnya sehingga sekarang..
entah apa silapnya sehingga terlalai dengan terhiris jari belah kiri ini..
nasiblah jari nie x terputus jika x tau lah pa yg akan jdi padaku..
mungkin akan sedih sbabnya jari dah x da...
tapi syukur alhmdulillah cuma trhiris tapi bolh dkatakn dalam jugalah..
darah kuar x henti2...rasa nak pitam ja tatkala melihat drah kuar sbnyak ini...
dah la x boleh tengok drah banyak2..
rasa mcam nak pitam ja...takut sbenarnya dengan meliht drah nie..
first time mengalami pendrahan yang banyak..
nasib baik lah ada minyak gamat dengan plaster..

salah satu plaster ini yang digunakan sebagai membalut luka tersebut..
tanpa nya mungkin akan pedih ketika kena air...



minyak gamat yang digunakan ketika mula2 terkena pisau...


dengan bantuan mnyak gamatlah darh smakin berkurng darpada mula2 nya kuar drah..
tapi bila jer jari nie terkena air ya allah x dapat digmbarkan betapa pedihnya jari ini..
terkeluar jugak air mata ini tatkala merasai kepedihan nya...
hanya allah sahaja yang tau betapa pedihnya...
tapi sekarang nie jari ini langsung perlu di elak drpada terkena air..
jika x menangis la lgi bila kena air..
minta2lah dlm dua tiga hari lega lah jari ini...
susahlah kalau jari mcam nie nak pegang pa2 pun mash trasa sakitnya...
nasiblah kena belh kiri kalau belh kanan susahla..
dah la nak makan pun belah kanan, bwa mtor pun belah kanan...
boleh diktakan semua menggunakan tangan belah kanan lah..

p:s kawan-kawan : berhati-hati ketika melakukan kerja yang melibatkan pisau atau benda yang tajam.....jagalah keselamatn anda....