There was an error in this gadget

Friday, 27 May 2011

jantung berdebar-debar

Jantung kian berdebar-debar...
terasa seperti nak luruh sahaja jantung ini...
ya allah kenapa saya harus berasa panik,gelabah???
sebabnya esok hari yang menentukan lulus atau gagal dalam ujian QTI untuk kereta..
kalau lulus ujian QTI maka akan dapat lakukan test jpj pada hari lain pulak..
padahal esok hanya cikgu yang akan uji kita bukannya jpj lagi..
tetapi saya tetap rasa panik..tak bolehlah nak duduk diam..
nak tidur pun terfikir macamana lah esok..lulus ka dak..
rasa macam tak mau ja amik QTI esok...
padahal latihan kereta pun x habis lagi..tapi entah cikgu tu terus g daftar nama saya untuk ujian QTI..
dah namanya pun latihan x habis lagi mcamanalah saya nak hadapi ujian QTI esok..
ya allah betapa gementar ya nak hadapi saat getir masa pagi esok..
saya x bersedia lagi nak hadapi ujian QTI nie lagi...
takut lah kalau x lulus ujian QTI...macamanalah nak habis kan asyik gagal ja..
x mau x mau nak lulus jugak esok...saya akan buktikan saya boleh..
malaysia boleh kenapa saya x boleh kan...:)

saya akan buktikan pada cikgu yang mengajar saya dalam latihan kereta..
cikgu tu asyik ja memarahi saya mengatakan saya susah nak lulus kalau asyik takut ja nak pulas stereng..
bukan takut nak pusing stereng tapi cuma slow2 dalam ikut kereta tu..
yang cikgu tu x habis2 duk marah ja..suka ja cari keslahan saya..
tau lah saya nie lambat tangkap tapi sabarlah latihan baru jer dua hari..
nie dak latihan x habis lagi boleh pulak cikgu g daftar nama saya tuk QTI hari sabtu nie..
sepatutnya tinggal lagi 2 x untuk latihan kereta..
tapi esok dah nak kena g wat ujian QTI...cikgu nie macam nak pekena saya pun da jugak..
entahlah..redha ja lah..insyaallah saya akan wat seboleh yang mungkin...
tapi x dapat dinafikan jantung nie turut berdenyut dengan kuatnya..
tut tap tup tap x berhenti-henti pulak..kalau berhenti alamatnya x da la saya kt sini..
hehehehhe...nak bagi gembira sikit...tapi duk berdebar2...
ya allah permudahkan lah segala urusan pada esok hari..
luluskanlah hambamu nie untuk ujian QTI kereta...
amin....

Saturday, 21 May 2011

demam...demam..demam.....


Dah dua hari demam x kebah2...
dengan sakit kepalanya,dengan selsemanya...
adoiiiii x suka betullah bila demam ja mesti jadi x larat..
dah lah report pa x siap lagi....huhuhuhu.....x suka demam....
boleh dikatakan satu famili pakat demam kecuali budak kecik tu ja..
antibody dia kuat gila susah nak demam..
bukan macam saya, orang baru selsema saya dah demam...
memang antibody x kuat lah..cepat jer kena demam....
tak tahan betullah...dalam keadaan demam pun tadi pergi tengok kawan akad nikah..
demam tapi sebab nak tengok kawan akad nikah punya pasal...
demam diketepikan sementara lah...
balik jangan katalah dengan badan panas gila,selsema x henti-henti..
nie mungkin minum ais banyak sangat masa kenduri tadi...
dengan keadaan yang panas melampaunya....
pergi 12 tengahari balik pkul 7 malam...
alaaa bukan senang nak tengok kawan akad nikah kan...seronok sangat tadi tengok depa dah khwin..
terfikirlah diri nie bilalah dapat khwin nie...jangan..jangan...habiskan study dahulu..
kalau da jodoh x ke mana...yang penting pelajaran itu penting....
syok sangat tengok kawan akad nikah...lawa sungguh kawan saya nie..
dah lah demam pergi sana pergi sini...pergi rumah anak teruna..
tau2 lah makan besar kat rumah anak teruna...tambahan pulak ikut driver kan..
selgi driver x balik kita pun x balik lah...tapi best sngat2...
first time tengok kawan akad nikah...rasa macam saya pulak yang akad nikah tadi...
lalallalallaa gurau jer.....balik-balik jer rumah mak perli...
"mak kata amboi hang g tengok kawan akad nikah ka hang yang akad nikah"...
ayat pedas....tapi pe2 pun happy sangat2...walaupun dalam keadaan demam teruk kan...
tapi sekarang nie keadaan semakin teruk dengan kepala berat sebelH..
badan panas melampau...cmaana esok nak g wat latihan kereta...
x larat dah nak kuar...tadi kuar rumah x ingat dunia plak..
kuar tengahari nak dekat snja baru balik..alaaa bukan g mana pun..
g tolong2 kawan pa yang patut...tu balik lambat tu....tapi best...demam dalam gembira...

nie masa nak g kenduri tengok kawan akad nikah

aiman sedih sebab x dapat ikut saya...nampak chat tapi sbnarnya x chat...

Tuesday, 17 May 2011

bilalah dapat habiskan latihan keretA nie..:(

Hari nie adalah hari kedua saya pergi latihan kereta..
Masa hari first bawa kereta mula-mula masa bulan 6 tahun 2010..
sekarang dah bulan 5 baru nak wat latihan untuk latihan yang ke-dua..
ayoooo mau ingatan nie x ingat..dah tinggal nak dekat stahun lah jugak...
macam mana tadi tu saya x reti bawak kereta...
kena marah banyak kali jugak lah dengan cikgu...
waaaa saya  x sukalah kena marah-marah nie...cepat touching dan mudah nak teriak...
tapi tadi tahan lah jugak kan..x kan lah nak teriak kot...
malu dah besar kot....huhuhuhu x suka belajar kereta...
saya lebih suka belajar motor daripada kereta....
motor just bawa sorang-sorang ja x da cikgu di sisi...
nie kereta ada cikgu di sisi...x suka x suka...
pas tu nanti nak test jpj,jpj duk sebelah pulak...lagilah gelabah biawak....
dah lah cepat gabra....cmana nak hadapi nie...bulan 6 test jpj dah...
cikgu pesan nanti balik hafal segala step2 masa nak parking, nek bukit...
ha yang paling saya lemah gila2 masa nek bukit lah...
geram betullah tayar x mau duk tengah2 line kuning...
camana nak wat???help me....sapa2 yang tau tolong ajar sat..
weeeeee...x suka nek bukit...aiyaaa nak amik lesen kereta pun susah...
tapi pa2 pun saya dah da lesen l tuk kereta...bestya da lesen jugak untuk kereta...
nak bawak kereta lagu mana..kereta pun x dak....
tapi mak ayah janji nanti dapat lesen kereta p mak gan ayah nak beli kereta...
syoknyaaaa...yang nie yg bagi semangat nak belajar betul2...
x pa lah cikgu nak marah pun...cikgu marah untuk kebaikan jugak kan..
bukan sja2...23 hribulan nie ada latihan kereta lagi..
bulan 5 jadual penuh dengan latihan kereta jer...


parking saya suka teramat sangat..sebab hafal step satu persatu...
senang....:))

 x suka nek bukit x pandai nak agak line warna kuning tu..
agak sukar bagi saya...
xsuka sangat2..

nie lesen l kereta...tapi x boleh bawak kereta lagi..
x cekap...kena tunggu btul2 cekap baru boleh bawa...

habis jer pusing-pusing belajar parking,nek bukit per..
cikgu bawa kot belah jalan raya pulak..
bayangkanlah dah lah kawasan tu lori dah lah besr2..
lori lalu tepi saya betapa saya rasa kereta kancil nak terbang ja...betapa besarnya lori tu..
takut bawa kot jalan raya...kereta,bas,lori banyak...
nasib lah kereta x mati time kat jalan raya..tidak haru jadinya..
kereta bukan kira tengah belajar ka per..
ikut dan ja dengan bawa laju per x hiraukan orang tengah belajar kereta....
hai dugaan betullah nak dapatkan lesen kereta pun...
tapi apa2 pun dah alang2 amik lesen kereta perhabiskan je lah..
malas nak pikir dah pas nie...nanti senang lah dah kerja per senang lah nak bawa kereta per..
x yah nak bergantung harap kat orang dah...
tapi mak ayah janji akan belikan kereta selepas dapat lesen p..tapi kesian plak kata ayah gan mak..
dah lah nak pakai duit bnyak plak nak beli kereta pa..cukuplah setakat pemberian motor tu..
nak beli kereta kena tunggu kerja pa semua dululah aslkan saya x mau guna duit mak ayah..
saya kesiankan mereka..cukup2lah mereka simpan duit tu untuk masa depan mereka nanti...
saya sayang mak ayah..doakan saya semoga berjaya dalam test jpj nanti....:)))


cantik sangat hasil kerja tangan shabt saya :)) thank a lot..

Sungguh cantik hasil kraf tangan mu sahabtku..
sungguh aku terasa sungguh terharu dengan pemberian kraf ini dari mu..
sungguh unik sekali..
walaupun ianya hanyalah biasa shaja nampak di mata orang lain..
tetapi bagiku ianya punya makna yang tersirat di dalamnya..
ini menandakan betapa sayangnya diri mu terhadap diriku..
dalam erti persahabatan...sungguh aku sungguh terharu..
cantik sangat.... tengok ianya memang senang dilihat cara nak buatnya..
tetapi tidak mudah seperti mana mata yang melihatnya..
ia tentu mengambil masa yang agak lama untuk siapkan kraf ini..
dengan jahitan nya yang perlu ikut pada bentuk hurufnya...
bagiku setiap jahitan menandakan betapa sayangnya diri mu kepada diriku..
thank yana...coz sudi buatnya kraf ini untuk aku....
aiman pun suka sangat gan kraf kereta yang berbentuk kereta tu..
sampai ia teruja dengan mengantungkannya ke beg sekolahnya..
tetapi ayah marahnya sebab kata ayah mesti akan hilang...
kawan-kawan kelas pasti akan amik tambahan pula ianya gantung kat beg pulak..
lagilah senang untuk hilang kan.....
sekarang nie aiman dah tanggalkan semula kraf tersebut..aiman simpan di dalam almari..
dia suka sangat yana..dia kata lepas nie wat lagi besar untuk dia..hehehe..macam-macam kan...
lagi sekali thank yana...cantik..cantik....korang tentu tertanya benda pa yang dimaksudkannya kan...
sabar...sabar nanti saya upload gambar nie k...
sungguh cantik tau...erti tanda persahabtan kami berdua...

nie untuk saya..cantik kan???
bukan senang tau nak jahit susah tau...thank yana..i like...

nie pulak untuk aiman...
cantik kan bentuk kereta sesuai tuk kanak2....

kraf ini akan tergantung di handset supaya tidak hilang dan sentiasa ingat kat awak..
<3 <3

lagi sekali terima kasih yana..
cantik sangat...nanti birtday aku wat lagi besor yer....
:))



Sunday, 15 May 2011

~~saya rindu sama eman dan aini~~

Tetiba malam nie,saya teramat merindui dua orang sahabat saya jauh di nun sana..
tengah sibuk siapkan report tergerak hati ini untuk melihat gambar kami bertiga...
apa lagi tinggal lah sekejap kerja nie untuk smentara waktu...
betapa lucunya kami bertiga ketika bergambar macam2 gelagat..
pantang tengok kamera pasti gambar kami turut ada bersama...
ke mana shaja kami pergi pasti bertiga..
pergi kelas sekali,beli makanan sekali ,tinggal kat asrama..
dan study pun sesama...
kami bersama2 time senang gan time susah...
tanpa mereka berdua pasti sudah lama saya berputus asa untuk meneruskan study di sana..
almklumlah x pernah berpisah dengan mak ayah..
sekali dapat kat jitra...nak balik hanya sebulan sekali jer...nasiblah ada dua sahabat nie..
hanya mereka tempat saya meluahkan rasa sedih,rindu masa x balik cuti...
bila time cuti jer,saya akan pergi rumah aini atau rumah ummu...
rasa malu segan sebab rajin g tumpang tidur rumah mereka berdua...
diri ini berasa amat takut berada dalam asrama keseorangan tanpa mereka berdua time cuti2...
mereka berdua tiap2 minggu pasti akan balik rumah..
terasa cemburu pun ada jugak sbnya saya x dapat balik rumah time cuti2..
skarng nie kan mahal tambang bas sekali balik habis hmpir 20 ringgit lebih..
terima kasih banyak2 sahabatku...aku rindu sama kamu berdua...

nie lah dua orang sahabat saya...

saya sayang kamu berdua...

nie sahabat saya eman..terima ksih banyak2 eman...

nie sahabat saya aini...terima kasih banyak2 aini...

lambat lagi nak jumpa hampa dua...hampa mai lah sini sama..
mai tengok keadaan kulim nie asyik duk alor star ja...
rugi tau x mai kulim...kulim la nie dah maju tau..
(perayat suruh hampa mai jugak)
mailah snie sma tidur rumah aku per boleh bawa hampa g bersiar2 kat belah cinie..
asyik aku jer berhijrah ke rumah hampa..hampa kena mai rumah aku jugak tau..mesti mai..
mak aku duk tertanya2 napa lah hampa dua x mai2 lagi...
mai tau jangan risau t aku amik lah hampa kat mana2...
x sesat r skitar kedah lagi x kuar negeri len lagi...
aini kalau hang mai jangan risau aku akan kurung kucing dalam rumah dia..
jangan risau k mai ja...aku tau sebab pa hg x mau mai rumah aku sebab kucing kan...
x pa jangan risau k..kucing aku bek2 ja macam tuan dia jugak..hehehhehe...
ummu nanti bawaklah famili hg singgah rumah aku nie tau..
ala kan bakal kak ipar hg orang kulim jgak...nanti hg leh lah mai rumah aku sedia k...
dekat ja gan rumah bakal kak ipar hg...
aku rindu dengan hampa berdua..baru cuti x smpai lagi 2 bulan dah rindu sangat2..
kita tinggal lagi setahun ja..pas tu nanti dah habis pakat berpisah..
tapi pa2 pun jangan lupakan aku tau..nak khwin kena jemput jangan smpai hampa dua terlupa jmput...
t majuk gan hampa smpai bila2 kot..hehehhehe...
hampa la nie wat pa la noh...wat pa lagi mestlah dah tidur kan...
rindu sama kamooooooooooooo berdua...bye...bye....
gud nite






Saturday, 14 May 2011

~~Jejalan bersama my best friend~~

Perasaan gembira teramat-amat sangat sebab dapat bertemu dengan sahabat saya sejak sekian lamanya x bertemu...rasa begitu gembira sekali dapat meluangkan masa kami berdua bersama2 tanpa orang lain...
rasa macam seperti pasangan kekasih pulak...
kami berdua berjalan ke sini ke sana tanpa ada gangguan dari orang len...
bukan senang nak meluangkan masa bersama-sama..
liyana merangkap kawan bek saya hanya cuti hari jmaat sahaja...
hari len dia bekerja so hari len saya duk rumah saja lah...habiskan report....
hari jumaat minggu depan kita kuar g joging plak tau yana???hehehe...
kita kena capai target untuk kuruskan badan nie balik macam dulu-dulu....

Nak kurus macam nie balik…nanti kita g jogging tau…
J

Tak sabarnya nak g jogging..dah lama x tengok keindahan tasik mengkuang dam..syoknya…

Tak sabarnya nak tunggu hari jumaat nie…
nak g jogging dengan kawan bek saya..
yana set masa tau jumaat nie kta g jogging..

tapi tu lah masalah saya nak kuar ja masti adik nak ikut..
x boleh langsung berenggang..tapi susah lah nak g mana semua nak ikut..
sampai kan selama bercuti 2 bulan nie,adik tidur gan saya lah..

tdak sebelum nie tdur gan mak ayah…
setiap kali saya kuar pasti dia akan ikut,,,
setiap kali saya nak wat kerja pasti akan ikut masuk bilik saya jugak…
bila saya marah dia,ayah marah saya balik katanya dah lama kak tinggal dia…

dia nak manja gan kak lah…adoiii masalah btullah…
camana yana x pa walau camana pun kita tetap akan g jogging..hehehhehehehe..
misi kita harus diteruskan…


Berbalik kepada cerita asal…hahahha terlari dari cerita asal pulak…
jangan marah erk…
kelmarin saya kuar jejalan dengan my best friend pergi tesco taman selasih..

Almaklumlah kat kawasan nie baru nak maju sikit kan..

baru nak da giant,tesco….hai x lama lagi pekan kulim tutuplah..
ya la semua orang pakat serbu g giant dengan tesco ja kedai kecik yang sekitar pekan kulim pasti orang x pi dah…termasuklah saya…J
semalam kami pusing sekitar tesco lah…
jalan-jalan cari barang bahan basah mcm sayur per..
fuhhh betapa murahnya harga sayur di sekitar tesco lah..
lobak 4 biji baru harga 40 sen ja macam x percaya ja…
tapi saya x beli pun tengok ja…
kawan saya jer yang beli…
saya Cuma cari bahan2 macam coklat pa sebab hari selasa mak gan ayah nak wat kenduri skit dengan hari jadi adik yang kecik tu…
dah habis pusing-pusing sekitar tesco kami pergi makan pulak..
kaki x terasa letih pun walaupun duk jalan berapa kali kat kwasan yang sama sekitar tesco..
sebabnya saya dengan kawan saya sambil jalan2 duk sembang itu ini..
tu yang x rasa letih pun..
kawan saya bawa g makan pizza bukan pizza hut..tapi pizza nie lebih sedapp dri pizza yang betul tau…memang sedapppp…nyummm…
harga pula berpatutan…


thank yana coz :-
*belanja aku makan* 
*teman aku jejalan sekitar tesco* 
 *tolong bawa barang aku walaupun raga motor hang full* hehhehehe kalau pancit memang kita duk kat situ lah…
*teman aku g kedai borong beli coklat* ,
*tolong pilihkan coklat yang kanak2 suka makan* hahaha aku kalau boleh smua nak amik coklat2 kat kedai tu..sedap2 belaka….tak boleh tengok coklat langsung…
*tolong tetaskan jahitan kat inner tudung* kalau tidak aku pakai nmpak muka bulat ler…
*tolong ajarkan aku pakai selendang* betapa terpesona nya bila aku pkai selendang hasil tunjuk ajar hg…comellll..nanti kita kuar kita pkai slendang tau…


thank so much yana…I always love u forever….
don’t forget me k…

Sedapp betullah pizza nie yana..memang betul2 sedap…
nanti kita g makan lagi tau…



Sedappp betul pizza nie..



Nie pizza kawan saya…nyummm..

Aksi suap menyuap…romantiknya…

Nie lah giliran saya pulak..coca cola..sedap…

Habis jer makan pizza kami pergi plak kedai borong…
pergi cari coklat untuk dipacking masa hari jadi adik nanti…
kat situ coklat memang murah2 sangat..

Kepada sesiapa yang nak wat perniagaan boleh lah pergi kedai borong tu..
pelbagai jenis coklat ada kat situ..boleh jadi rambang mata lah nak beli coklat…
nasib lah ada kawan saya dialah tolong pilihkan coklat pa yang sesuai tuk kanak2..
kalau ikutkan saya semuanya saya nak beli…

sedap sangat2 tengok coklat banyak2 nie…
dah ler kami pergi nek motor bayangkanlah betapa full nya raga mtor kwan saya..
penuh dengan coklat2 tu nasiblah tayar motor x pancit kan yana..
kalau tak kita suruh uncle kedai tu hantar kita balik rumah lah…hehehehhehe…
habis lah kami shoping2 per yana hantar saya balik rumah…
selepas tu plak yana ajar saya cara2 nak pakai selendang…
yana ajarkan pakai selendang siti nur haliza..

saya mna lah reti pakai selendang…tudung biasa tu boleh lah bergaya dengan macam2 jenis trend…selendang nie nak kena lilit sana lilit sni…pening…tapi sekarang saya dah pandai pakai selendang..
nie berkat kawan bek saya ajarkan saya pkai selendang…

Nie cubaan pertama saya…

Selendang siti nur haliza…tapi saya still nur nabila..
ahakkk…
J

hahahaha tengok pa lah tu…we are twin…

Sama kan muka kami berdua..tiap kami kuar mesti orang Tanya kembar ker???apa lagi kami kata lah kembar seiras..hahaha nakalnya…

saya sayang kamoo sampai bila2…kita tetap best friend forever…
t kahwin saya nak jadi pengapit awak tau…hehehhe…

Wednesday, 11 May 2011

~report oh report~~

jangan tau berlengah-lengahkan masa...
sekejap shaja dah nak habis masa tersebut..mula dari skarang!!!!

dah genap sebelas hari saya bercuti..
sekejap sahaja masa sekarang nie pejam celik pejam celik dah sebelas hari..
rasa sekejap ja masa la nie..
report bilalah nak siap nie...sungguh tekanan tengok contoh report yang berlambak2..
report yang mana satu harus ikut..
contoh report terlalu banyak sampai kepala dah pening nak ikut yang mana satu..
setiap report punya contoh len2 yang x sama dengan report yang len..
contoh report pertama ada perakuan report kedua x da perakuan..
yang mana 1 harus diikuti..????
pening..pening..pening...
so yang paling terbaik amik lah pa yang ada dalam report tersebut kan senang...
tapi janganlah pakai men amik ja tapi tengok lah yang mana patut letak yang mna x perlu letakkan..
kena pandai2 lah...

tebal kan report nie...nak wat report nie lbih kurang 80 muka surat ke atas..
bilalah idea nak datang nie?????


saban hari duk memikirkan idea apa yang harus diletakkan di dalam buku report nie..
mungkin idea x kan datang dalam keadaan yang bising...
sampai tekanan rasanya bila berada di rumah nie..
kalau tahu lebih bek duk kat alor star gan abang...
senyap sepi ja di sana..x da sapa nak ganggu saya wat report..
tapi di sini..adik selalu ja kacau saya wat report..
tiap kali saya masuk bilik pasti dia akan ikut masuk jugak..
bila saya marah dia,ayah marah saya balik..
so cmana lah report saya nak siap dengan sempurna...halangan banyak betul...
sabar je lah wahai nabila...
pasti akan siap jugak report saya 1 hari nanti...
saya akan mula wat report dari skarang..masa itu bagaikan emas...
x boleh nak buang masa mcam tu ja...
nanti diri merana kerana sampai waktu report perlu dihantar...
masa tu jangan kelam kabut dan menyesal...
masa dua bulan x cukup lagi untuk kita...

yang penting sekarang nie mula dari sekarang..
ingat bahwa masa itu x lama...
pandai2 bahagikan masa bila masa itu lapang..
jangan biarkan ianya pergi macam tu ja...sapa yang rugi??
saya jugak....

saya mesti wat report akhir dengan sempurna untuk tingkatkan pointer untuk semester nie..
saya boleh..ingat report hanya mudah shaja sbabnya semua nya dah trcatat dalam buku log kita tentang kerja yang kita wat sepanjang praktikal..
macam2 halangan yang saya lalui msa praktikal..ingat bukan senang saya nak lulus praktikal dengan jayanya..
macam2 rintangan halngan yang saya hadapi..dengan gelagat bos yang susah nak bagi kami lulus dalam praktikal nie..
ada2 sahaja ugutan bos untuk bagi kami failed dalam praktikal..
tapi sekarang dah tamat jadi tumpu untuk report akhir..
saya pasti boleh...saya x kan putus asa lagi...



Monday, 9 May 2011

~sungguh letih teramat sangat~

Baru kini saya tahu betapa letihnya seorang ibu menguruskan rumah tangga sepenuh masa..
boleh dikatakan x henti lakukan kerja dari seawal pagi hingga ke malam...
bertambah letihnya seorang ibu yang hanya duk rmah berbanding seorang ayah kuar mencari rezki di luar sana..
ayah kuar rumah hanya pergi kerja dan sampai waktu berhat akan brhat makan sembg2 dengan kawan..
tapi ibu walaupun hanya menguruskan rumah tangga tapi letih berbanding ayah yang pergi krja..
walaupun hanya duduk rumah tapi kerja yang dilakukan memang x prnah berhenti..
dari satu kerja wat pula krja lain..
boleh dikatakn malam brulah dapat berehat..
baru kini aku tahu betapa penatnya menjadi suri rumah tangga sepenuh masa..
hari nie seawal pukul 7 lebih dah bangun..
bangun saja terus pergi jaga 3 orang budak yang mak mengasuh..
sorang baby,sorang 2 tahun dan sorang lagi 4 tahun..
betapa tekanannya pepagi dah marah kat budak2 tu..
hai alamatnya ya x lama lagi tekanan drah tinggi per...

x mau la da darah tinggi masa usia muda nie..minta simpang dri penyakit drah tinggi..
x pa la dah lah bangun awal pas 2 trus sapu sampah...
habis satu krja kerja lain pla harus wat..
basuh baju,sidai baju..bagi budak2 tu mandi,pakai bju,wat susu...
tidurkan bebudak tu tapi yang tekanan nya ya kakak yang 4 tahun tu ska jer wat adik dia..
hai kesian sungguh kat adik dia...ketegar sungguh langsung x takut bila orang marah..
dah habis volume lah jerit kat bebudak dua orang tu..hari nie dan smpai dua bulan saya yang akan uruskan smuanya...bagi mak rest sat slma dua blan nie..kesian kat mak..
saya sayang mak x pa lah biar akak yang amik tanggungjawb mak..
begitu payahnya mak cari duit untuk kami skeluarga..
kesian mak..akak x sanggup tengok mak jerit2 kat budak2 tu..
almklumlah kalau x garang t budak tu lagi lah buas kan..
kenalah wat2 garang walaupun saya memang x garang...
dah dengan kerenah budak2 tu dengan adik yang kecik tu pla..
balik ja sekolah mesti duk gusik budak2 tu..geram btulla..
kalau adik g sek rasa aman lah sikit...ha memang letih x dpt nak digmbarkan..
akak janji nanti akak krja akak akan sara mak gan ayah..
akak x mau tengok mak ayah hidup susah lagi...
akak akan belajr rajin2...
akak sayang mak gan ayah...


Friday, 6 May 2011

Dosa Gugur Apabila Suami Dan Isteri Bersalaman

RASULULLAH saw bersabda, yang bermaksud: "Seorang isteri yang bermuka muram di hadapan suaminya, maka ia dalam kemurkaan Allah hingga ia dapat membuat suasana yang riang gembira kepada suaminya dan memohon kerelaannya."

Begitulah besarnya harga senyuman seorang isteri kepada suaminya kerana senyuman akan mencetuskan suasana kegembiraan yang sebenarnya dikehendaki suami ketika pulang dalam keletihan.
Muka yang masam bukan saja akan menimbulkan kemarahan suami, malahan menyebabkan Allah turut murka dan kemurkaan Allah itu berkekalan hingga isteri berjaya mengembalikan suasana gembira serta memohon keampunan daripada suami.

Sesungguhnya keredaan Allah terletak pada keredaan suami. Justeru, apabila suami pulang segeralah bukakan pintu, persilakan masuk dengan penuh hormat dan ciumlah tangan suami sebagai tanda hormat serta meminta maaf,walaupun isteri merasakan tidak berbuat sebarang kesalahan pada hari itu.
Sebuah hadis ada menyebut bahawa apabila seorang suami bersalaman dengan isterinya, maka gugurlah segala dosa dari celah-celah jari mereka berdua.

Andai mempunyai anak-anak, ajarlah mereka itu untuk selalu bersalaman dengan ayahnya kerana kelaziman akan memupuk rasa kasih dan hormat anak-anak kepada orang tua.
Kebahagiaan rumahtangga terletak pada akhlak dan budi pekerti isteri. Biarpun seorang isteri itu tidak cantik tapi jika cukup sempurna layanannya terhadap suami dan berakhlak pula, tentu ia akan menjadi penghibur dalam rumahtangga.
Oleh itu wahai isteri, hendaklah berlumba-lumba untuk menjadi seorang isteri yang solehah, yang bertakwa, berakhlak mulia dan taat kepada suami.

Rasulullah bersabda, yang bermaksud: "Sungguh-sungguh memintakan ampun untuk seorang isteri yang berbakti kepada suaminya, iaitu burung- burung di udara, ikan-ikan di air dan malaikat di langit selama dia sentiasa dalam kerelaan suaminya."
Jika seorang isteri mengharap cintanya berbalas, maka banyakkan mencari keredhaan Allah melalui keredhaan suami.

Terima kasih Mak..selamat hari ibu...



Di Malaysia dan sebahagian besar negara lain pada hari Ahad minggu kedua bulan Mei setiap tahun diadakan sambutan Hari Ibu.
 Pada hari ini anak-anak akan meraikan ibu mereka dengan berbagai cara. 
Tidak kiralah apa yang anda lakukan untuk ibu anda hari ini walaupun sekadar ucapan ringkas pasti menggembirakan ibu anda.

Walaupun begitu perlulah diingat bahawa menghargai ibu bukanlah cukup setakat satu hari sahaja. Sebagai umat Islam kita wajib mentaati dan menghormati ibubapa kita pada setiap masa. 
Ini boleh dilihat pada Firman Allah, bermaksud: "Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibubapanya" (Surah al Ankabut, ayat 8).

Walau di mana atau siapa pun kita ingatan kepada ibu perlulah sentiasa segar dalam ingatan, tidak kiralah samada mereka masih bersama kita atau sudah tiada.
 Fikirkanlah, kita berada dalam perut ibu selama 9 bulan dan ibu bertarung nyawa semasa melahirkan kita. Jadi layanlah mereka sebaik mungkin, temanilah mereka sekerap yang boleh dan hargai jasa mereka sepanjang masa. Sentiasalah kita mendoakan ibu kita lebih-lebih lagi jika ibu kita sudah meninggal dunia.

hayatilah maksud di bawah nie :-


Orang kata aku lahir dari perut mak....
(bukan orang kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku....mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan....mak
Bila sedih, aku mesti telefon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu....mak
Bila bengang, aku suka luah pada....mak
Bila takut, aku selalu panggil...."mmaaakkkk!"
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau....mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni....mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
Kalau balik ke kampung,
Yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku....mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak
Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....mak
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak
Bila sambut valentine....aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu....aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”
Selalu....aku ingat pasanganku
Selalu....mak ingat kat aku
Bila-bila....aku akan telefon pasanganku
Entah bila....aku nak telefon mak
Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila....aku nak belikan hadiah untuk mak
Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... Bolehkah kau kirim wang untuk mak? Mak bukan nak banyak... Lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya.....
Tapi kalau mak sudah tiada.....
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya....
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya. Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

p/s : selamat hari ibu mak..akak syg mak sgt2....i love you mak.. Ya Allah,ampunilah dosa2 ibuku..limpahkan kasih sayngmu padanya Ya Allah..mak,dirimu tiada ganti...terima kasih kerana sentiasa menyokong diri ini..
akak sayang mak!!! Pn Normah Ismail,terima kasih atas kasih sayang,perhatianmu..
hanya Allah sj yg dpt membalasnya..
I Love You Mak...